I föreningen delar vi på de flesta driftkostnaderna, som el, vatten och värme. Vi försöker alltid hålla nere föreningens kostnader, och därmed medlemsavgiften, vilket kräver ett stort ansvar av varje enskild medlem. Genom att vi är sparsamma med gemensamma resurser gör vi inte bara en insats för föreningens ekonomi utan även för miljön. På så vis är vi även med och bidrar till att nå klimatmålen i Parisavtalet och till omställningen till en cirkulär ekonomi.
Nedan följer några tips för hur du kan bidra:
- Återvinn – Glas-, plast- och pappersförpackningar ska alltid sopsorteras – inte slängas i hushållssoporna eller grovsoprummet. Tänk på att vi betalar för bortforsling av soporna. Det är även en viktig del för att uppnå en cirkulär ekonomi, snarare än slit och släng. De närmaste återvinningstationerna finns på Borgargatan och Heleneborgsgatan.
- Välj biogas – om du har gasspis i lägenheten kan man välja 100 % biogas och därmed slippa fossilgas. Kontakta Stockholm gas för mer information!
- Undvik stand-by – Ofta är de osynliga sakerna de största energitjuvarna. Se därför till att stänga av tv:n, högtalare och dra ur mobilladdare när du inte använder dem.
- Låna av varandra – I vår Facebook-grupp kan man till exempel fråga om man kan låna något som någon annan kanske har. I hobbyrummet finns verktyg som vi delar på och sådana man ofta kan låna. Även färg, rollers och en del byggmaterial som kan användas av alla finns här. Utanför grovsoprummet finns en second hand-hylla för föremål som kan användas av någon annan. Man kan även använda appar som Hygglo, GrannSaker och Nextdoor.
- Odla – Vi har två gårdar där alla välkomnas odla. Gärna sådant som bin, humlor, fjärilar och andra pollinatörer gillar. De som har balkong får gärna ha sådana växter och blommor också.
- Spara varmvatten – En dusch på 3 minuter motsvarar i snitt 36 liter varmvatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter varmvatten.
- Renovera ansvarsfullt – Genom att välja pålitliga hantverkare och tänka långsiktigt vid renovering så minskar vi materialförbrukningen och livslängden på t.ex. kök och badrum. Fundera till exempel över om hela köksinredningen behöver bytas ut eller om det går att renovera och måla om.
- Släck – Byt ut glödlampor mot LED-lampor som använder endast 20 procent av den elförbrukning vanliga lampor behöver. Släck lampor när de inte behöver vara på.
- Sänk värmen om möjligt – Dra t.ex. ner värmen på elementen, och stäng av handdukstork och golvvärme när ni reser bort.
- Tvätta hållbart – Det är onödigt att maskintvätta enstaka plagg för sig. Tvättmaskinen förbrukar nästan lika mycket energi halvfull som full. Den stora energitjuven i tvättstugan är framförallt torktumlaren – att t.ex. lufttorka istället för att torktumla eller använda torkskåp sparar mycket energi.