Miljö och klimat

Genom att vi är sparsamma med jordens resurser är vi med och bidrar till att nå klimatmålen i Parisavtalet och till omställningen till en cirkulär ekonomi. Då gör vi inte bara en insats för miljön utan även för föreningens ekonomi. Värme, vatten och el står för drygt hälften av föreningens driftkostnader – här har vi alla ett ansvar av att hushålla! 

  1. Släck! Släck alltid lamporna när du lämnar ett rum! Byt ut glödlampor mot LED-lampor som använder endast 20 procent av den elförbrukning vanliga lampor behöver.
  2. Återvinn! Glas-, plast- och pappersförpackningar ska alltid sopsorteras – inte slängas i hushållssoporna eller grovsoprummet. Det är en viktig del för att ha en mer cirkulär ekonomi snarare än slit och släng.
  3. Låna av varandra! Alla behöver inte äga allt. I vår Facebook-grupp kan man till exempel fråga om man kan låna något som någon annan kanske har. I hobbyrummet finns verktyg som vi delar på och sådana man ofta kan låna. Även färg, rollers och en del byggmaterial som kan användas av alla finns här. Utanför grovsoprummet finns en second hand-hylla för föremål som kan användas av någon annan. Man kan även använda appar som Hygglo, GrannSaker och Nextdoor.
  4. Duscha lagom länge! En dusch på 3 minuter motsvarar i snitt 36 liter varmvatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter varmvatten.
  5. Odla! Vi har två gårdar där alla välkomnas odla. Gärna sådant som bin, humlor, fjärilar och andra pollinatörer gillar. De som har balkong får gärna ha sådana växter och blommor också.
  6. Sänk värmen om möjligt! Särskilt i rum som sällan används, t.ex. hallen. En lägre temperatur i sovrummet kan även bidra till att man sover bättre. När du reser bort behöver du inte ha så varmt hemma. Dra ner värmen på elementen, och stäng av handdukstork och golvvärme när det inte behövs. 
  7. Renovera ansvarsfullt! Genom att välja pålitliga hantverkare och tänka långsiktigt vid renovering så minskar vi materialförbrukningen och livslängden på t.ex. kök och badrum.
  8. Undvik stand-by! Ofta är de osynliga sakerna de största energitjuvarna. Se därför till att stänga av tv:n, högtalare och dra ur mobilladdare när du inte använder dem.
  9. Tvätta hållbart! Det är onödigt att maskintvätta enstaka plagg för sig. Tvättmaskinen förbrukar nästan lika mycket energi halvfull som full. Den stora energitjuven i tvättstugan är framförallt torktumlaren – det det går åt tre gånger mer energi att torktumla kläderna än att tvätta dem. Att lufttorka istället för att torktumla eller använda torkskåp sparar mycket energi.
  10. Cykla! Att minska på bilkörning är bland det viktigaste en enskild individ kan göra för att minska sina utsläpp. Speciellt vi som bor i en storstad med goda alternativ, som cykel, gång och kollektivtrafik, behöver ta vårt ansvar att minska på våra fossila utsläpp från transporter.